Festivalul Național de Teatru și Fundația Culturală "Camil Petrescu" – Revista "Teatrul azi" vă invită luni 1 noiembrie 2010, ora 16.30, la Librăria Cărturești (Verona), unde vor fi lansate volumele:
- Miruna Runcan – Habarnam în orașul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija (însoțit de un interviu realizat de Olivia Grecea)
Prezintă: Florica Ichim, Marina Constantinescu, Miruna Runcan
Bizuindu-se pe o amiciție de durată și pe admirația pe care o poartă creatorului de teatru, criticul Miruna Runcan reînnoadă firul interviului din volumul Cinci divane ad-hoc (conceput și publicat în 1994, împreună cu C. C. Buricea-Mlinarcic) pentru a repara, astfel, o nedreaptă absență: Habarnam în orașul teatrului nu e doar prima carte despre "universul spectacolelor lui Alexandru Dabija", ci și o călătorie temerară, plină de suspans, dincolo de tărâmul evidenței și al inefabilului.
Volumul este publicat de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" și Editura Limes cu sprijinul UNITER, al Teatrului ODEON și al Teatrului Municipal din Turda.
- Cornelia Gheorghiu, între Ciocârlia şi Sarah Bernhardt de Călin Ciobotari
Prezintă: George Banu și Călin Ciobotari.
Participă protagonista cărții, actrița Cornelia Gheorghiu.
Tânărul jurnalist Călin Ciobotari publică la Editura Junimea un volum despre marea doamnă a Naţionalului ieşean, actriţa ale cărei interpretări au făcut, timp de patru decenii, istorie. În dialogurile lor captivante, întrebările şi răspunsurile, înlănţuite ca într-un tangou al memoriei, refac liniile de forţă ale unui remarcabil destin. Cornelia Gheorghiu, între Ciocârlia şi Sarah Bernhardt – o atipică monografie, confesivă, plurivocă, intonată de actriţă, de personaj, de femeie, de mamă şi bunică; un document necesar celui interesat de datele de fond ale Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri".
- Citindu-l pe Shakespeare de Andrzej Żurowski, traducere de Cristina Godun
Prezintă Mircea Morariu.
"Andrzej Żurowski se numără printre puținii shakespearologi care sunt, în egală măsură, critici, martori ai realității teatrului și cititori conștiincioși și atenți. Eseurile acestea sunt departe de a fi banale! Sunt convins că Citindu-l pe Shakespeare este o carte care știe să răzbată singură și să atragă atenția." (Jan Kott)
Volum editat în seria "Eseuri, cronici, însemnări teatrale" de Fundaţia Culturală "Camil Petrescu" prin Editura Cheiron, cu sprijinul Institutului Polonez București, sub sigla "Rețeaua Europeană a Festivalurilor Shakespeare".
Trimiteți un comentariu