Alexandru Tocilescu

Alexandru Tocilescu

 
Regizorul Alexandru Tocilescu a murit, marţi seară, în urma unui stop cardiac, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti. Artistul avea 65 de ani.
UPDATE 02.00 Surse medicale au declarat că regizorul, care suferea de mai multe boli grave, a luat o supradoză din tratamentul prescris pentru tulburările cardiace cu care fusese diagnosticat. Regizorul a fost transportat la spital ÅŸi, timp de mai multe ore, medicii au încercat resuscitarea lui. Din păcate, tratamentul trebuia luat foarte riguros, doza ingerată a fost fatală, informează Mediafax.
Alexandru Tocilescu s-a stins in urma unei îndelungi suferinţe, care dura de ani întregi.
Unul dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi regizori români, născut pe 27 iulie 1946, Alexandru Tocilescu este autorul a zeci de spectacole, unele dintre ele marcând istoria recentă a teatrului românesc.
Autor al unui celebru diptic teatral, „Tartuffe" ÅŸi „Cabala bigoÅ£ilor", în 1982, al primului spectacol al unui autor japonez în România, „Amurgul unui cocor", în 1976, al unui „Hamlet", ÅŸi mai celebru, avându-l în rolul principal pe Ion Caramitru, Alexandru Tocilescu este regizorul care ÅŸochează adesea prin versiunile scenice pe care le propune.
„O scrisoare pierdută" pentru care a primit un premiu UNITER, un „Oblomov", care se joacă pe scena de la Bulandra din anul 2003, iar în prezent, la Teatrul Metropolis i se joacă spectacolul „Nevestele vesele din Windsor", o reluare a unei montări din 1978.
A montat cu succes spectacole ca "O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu", "Elizaveta Bam", "Comedie roşie" (în cadrul programului Teatrului Naţional Bucureşti "Procesul comunismului prin teatru"), "Casa Zoicăi", "Eduard al III-lea", "Sfârşit de partidă", "Comedie roşie" etc. Un mare succes a fost, de asemenea filmul de televiziune "Ultima haltă în paradis".Acestea sunt doar câteva repere dintr-o carieră impresionantă şi sinuoasă.
Alexandru Tocilescu se afla în această perioadă în repetiţii la Teatrul Bulandra cu un spectacol după un text japopnez de Kobo Abe.
ÃŽn ultimul interviu acordat revistei Yorick, Alexandru Tocilescu spunea:
"Înţeleg că acum e un moment când n-aţi mai vrea să faceţi teatru. De ce?
Pentru că nu mai am putere fizică. Mă costă foarte mult. Eu sunt foarte, foarte bolnav. Şi trag de mine din răsputeri să lucrez. Mă lasă organismul. Nu mai am putere.
Dar nu vă şi încarcă faptul că lucraţi?
Mai mult mă descarcă...
Dacă vă aşezaţi acum o oglindă în faţă, ce vedeţi?
Un moÅŸ! Asta văd. Ezit ÅŸi evit să mă uit în oglindă. Se termină benzina, funia la par. Åži nu mă alint deloc." 

Articol preluat din ADEVARUL.