Amza Pellea va primi postum o stea pe Walk of Fame - spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti -, joi, la 80 de ani de la naşterea legendarului actor, informează iniţiatorii proiectului.
Evenimentul va avea loc de la ora 13.00, pe Walk of Fame, un spaţiu dedicat valorilor artistice ale filmului şi teatrului româneşti, situat în Piaţa Timpului, aflată în vecinătatea magazinului Cocor şi a centrului istoric al Capitalei. Acest spaţiu a fost inaugurat de Teatrul Metropolis în colaborare cu Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti şi magazinul Cocor.
Înaintea lui Amza Pellea, au mai primit această distincţie Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, şi Radu Beligan, în martie.
Steaua va fi dezvelită de fiica sa, actriţa Oana Pellea, în prezenţa primarului oraşului Băileşti, judeţul Dolj - locul de naştere al maestrului.
Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova, după care a jucat pe scenele Teatrului Naţional din Craiova, Teatrului Mic, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie şi Teatrului Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre cei mai talentaţi actori români. Totodată, el a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.
Printre personajele create de el se numără Brettschneider ("Svejk în al doilea război mondial", de Bertoldt Brecht, 1962), Subcomisarul ("Capul de răţoi" de G. Ciprian, 1966), Platonov ("Un Hamlet de provincie" de A.P. Cehov, 1967), Hickok ("Buffalo Bill şi indienii" de A. Kopit, 1973), Vlad Ţepeş ("A treia ţeapă" de Marin Sorescu, 1979) etc. Personajele interpretate de Amza Pellea sunt de factură variată, de la cele istorice - Vlădica Hariton din "Tudor din Vladimiri" de Mihnea Gheorghiu, Voievodul Basarab din "Croitorii cei mari din Valahia", rolurile din filmele "Tudor" (1963), "Răscoala" (1966), "Haiducii" (1966), "Dacii" (1967), "Columna" (1968), "Mihai Viteazul" (1971) - la cele contemporane - Manole din "Somnoroasa aventură" de T. Mazilu - şi cele din repertoriul clasic universal - Horaţiu din "Hamlet", Platonov din "Un Hamlet de provincie" de Cehov.
Poate unele dintre cele mai celebre roluri ale sale sunt Mihai Viteazul, dar şi Nea Marin, binecunoscutul personaj de factură populară, care i-a pus în valoare atât de bine disponibilităţile pentru comedie, din "Nea Mărin, miliardar" (1979), de Sergiu Nicolaescu.
De-a lungul carierei sale a câştigat numeroase premii, precum cel pentru interpretare masculină primit în 1977 la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul "Osânda".
Amza Pellea a murit pe 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de 52 de ani, speculaţiile asupra morţii sale fiind multiple, însă nedemonstrate. Una dintre aceste ipoteze vehiculate indică drept posibilă cauză a morţii un cancer pulmonar provocat de fumat. Actorul a fost înmormântat la cimitirul Bellu din Capitală.
Trimiteți un comentariu