Aida, omagiu Luciei Bercescu la ONB


Spectacolele "Aida", dedicat memoriei sopranei Lucia Bercescu, şi "La Bohème", cu Celia Costea în rolul Mimi, vor fi prezentate vineri şi, respectiv, duminică seară pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), informează instituţia.

Vineri, de la ora 18.30, reprezentaţia cu mult-îndrăgitul titlu verdian "Aida" va fi dedicată memoriei sopranei Lucia Bercescu (1911 - 1995), personalitate a artei lirice româneşti care şi-a construit o carieră internaţională impresionantă, fiind considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume din ultima jumătate a secolului al XX-lea. Anul 2011 marchează împlinirea unui secol de la naşterea artistei.

Lucia Bercescu 
Povestea de dragoste între tânărul general egiptean Radames ÅŸi prinÅ£esa etiopiană Aida va prinde viaţă graÅ£ie unei distribuÅ£ii de valoare: Silvia Sorina Munteanu, Efe Kislali - artist invitat, Liliana Mattei Ciucă - artist invitat, Marius BoloÅŸ, Eugen Secobeanu, Horia Sandu, Valentin Racoveanu, Dorina CheÅŸei ÅŸi soliÅŸtii de balet Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu, Alin Gheorghiu. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întreaga reprezentaÅ£ie desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea. 

Lucia Bercescu a început să studieze muzica la vârsta de 17 ani, urmând drumul deschis de sora sa mai mare, Olga, soprana lirică ce fusese numită de un juriu condus chiar de George Enescu "cea mai frumoasă voce a României". Lucia Bercescu a debutat pe scena Operei Române din Bucureşti în 1939, în rolul Margaretei din "Faust" (Charles Gounod), apariţia ei fiind observată şi aclamată atât de publicul larg, cât şi de critica de specialitate. În 1942 a fost remarcată la Viena, în urma participării la un concurs de canto, alături de alte 15 soprane din întreaga lume, şi a fost angajată la Volksoper, unde a debutat cu rolul titular din "Aida" (Giuseppe Verdi). Cariera sa a însemnat un permanent periplu între Bucureşti şi cele mai mari scene lirice ale lumii, a dat viaţă tuturor rolurilor importante, înregistrând mereu succese răsunătoare. În 1951 a traversat oceanul cucerind şi publicul din Statele Unite, unde a fost angajată la New York City Opera şi la teatrul liric din Philadelphia, efectuând apoi turnee şi în America Latină, în Guatemala, San Salvador, Porto Rico şi Mexico. Printre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se numără şi George Enescu şi Ionel Perlea.

Duminică, de la ora 19.00, spectatorii sunt invitaţi să petreacă la ONB o altă seară specială. De această dată, celebra creaţie semnată de Giacomo Puccini "La Bohème" îi va purta pe iubitorii de operă în Parisul primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, în Cartierul Latin în care viaţa boemă, romantismul şi visarea se îmbinau cu sărăcia. Reprezentaţia se va bucura de prezenţa la Bucureşti a sopranei Celia Costea (în rolul lui Mimi), alături de aceasta evoluând artiştii ONB Marius Manea, Dorina Cheşei, Ionuţ Pascu, Vasile Chişiu, Horia Sandu, Paul Basacopol, Ştefan Schuller, Adrian Ionescu şi Constantin Negru. Corul este coordonat de maestrul Stelian Olariu, corul de copiii a fost pregătit de Vasile Corjos, iar întregul spectacol se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta.

Celia Costea este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, urmând apoi o serie de cursuri de perfecţionare cu mari nume ale artei lirice precum Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, Ileana Cotrubaş. A fost remarcată de specialiştii din afara graniţelor României, ca urmare a importantelor distincţii obţinute la competiţii lirice din străinătate: premiul I la Concursul Internaţional "Valsesia Musica" - Italia - 2004, premiul I şi cel al publicului la Concursul Internaţional de Canto "Francisco Vinas" - Spania 2003, aceleaşi distincţii fiindu-i acordate şi la competiţia internaţională de canto organizată la Beijing în 2002. Printre rolurile interpretate deja se numără: "Le Nozze di Figaro" - Contesa, "Don Giovanni" - Donna Elvira (Wolfgang Amadeus Mozart), "Carmen" - Micaela (Georges Bizet), "Turandot" - Liu, "La Bohème" - Mimi, "Tosca" - Floria Tosca (Giacomo Puccini), "Il Trovatore" - Leonora, "Otello" - Desdemona (Giuseppe Verdi), "Oedip" - Antigona (George Enescu). Printre marile scene pe care a fost aplaudată se află Opera de Stat din Viena, Royal Opera House - Covent Garden, teatrele lirice din Marsilia, Toulouse, Praga, Atena.

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget