Noul exorcist: Nikita Mihalkov


Tragedia japonezilor este o pedeapsă divină, a spus „Å£arul cinematografiei ruse“, atrăgându-ÅŸi critici ÅŸi epitete de genul „megaloman“. Invitat, săptămâna trecută, la o conferinţă din Casa Filmului de la Moscova, cunoscutul regizor a afirmat că dezastrul din Japonia e „o pedeapsă a lui Dumnezeu“, mai ales pentru „majoritatea necreÅŸtină“ din această Å£ară. 
AfirmaÅ£iile conservatorului creÅŸtin au surprins opinia publică ÅŸi au fost sancÅ£ionate cu critici severe, cu atât mai mult cu cât nu sunt primele de această factură. Mihalkov, ale cărui succese cinematografice sunt de ordinul trecutului, este foarte activ pe scena culturală a Rusiei, unde ocupă o poziÅ£ie solidă. Fidel tovarăş de partid ÅŸi amic al premierului Vladimir Putin, preÅŸedinte al Fondului Cultural Rusesc, al Societăţii Creatorilor de Film ÅŸi al Consiulului Cetăţenesc al Ministerului Apărării, regizorul a avut un eÅŸec usturător, anul trecut, în cinematografele ruseÅŸti, cu „Soare înÅŸelător 2" (continuarea apreciatei pelicule care i-a adus Premiul Oscar în 1994). Sprijinul acordat lui Putin în 2007, pe care-l încuraja să ignore ConstituÅ£ia ÅŸi să meargă spre un nou mandat, a dat roade. La iniÅ£iativa lui Mihalkov s-a născut miÅŸcarea „Pentru Putin", care în cele din urmă l-a adus pe actualul premier ÅŸi fost preÅŸedinte al Rusiei la conducerea partidului „Rusia Unită".
Libertăţile personale, „basme ÅŸi minuni"
Anul trecut, cineastul a publicat manifestul „Dreptate ÅŸi adevăr. Un manifest al conservatorismului iluminat", cerând politicii ÅŸi societăţii o „întoarcere la valorile tradiÅ£ionale", precum ÅŸi puteri sporite pentru Biserica Ortodoxă Rusă în politica de stat. Artistul, care se bucură de apreciere încă din vremea Uniunii Sovietice, judecă aspru democraÅ£ia liberală, susÅ£inând că „în Rusia oamenii s-au săturat de independenÅ£a politicii, de libertăţi personale, de aceste basme ÅŸi minuni în care li se cere să creadă, privind spre libertăţi democratice după modelul occidental".
„Revolta" Societăţii Creatorilor de Film l-a înlăturat pe Mihalkov de la conducerea organizaÅ£iei, după care acesta a revenit în forţă ÅŸi ÅŸi-a pus în aplicare ideile din manifest. I-a înlăturat pe incomozi, iar mulÅ£i regizori ÅŸi critici cunoscuÅ£i au demisionat din proprie iniÅ£iativă. AfirmaÅ£ii ca „Permanenta exploatare ÅŸi umilire a lumii înconjurătoare l-a făcut pe Dumnezeu să întrebe: «Ce faceÅ£i, oameni buni?». Åži acum le-a trimis sărmanilor japonezi un cutremur cu un tsunami ÅŸi o catastrofă nucleară" au stârnit reacÅ£ii dure. RuÅŸii nu-l mai văd cu ochi buni pe acest „simbol al cinematografiei ruse". Tineri moscoviÅ£i cu care a stat de vorbă „Adevărul" răspund fără ocol. „Mihalkov a înnebunit defintiv", spune Oxana, producătoare de televiziune. Iar Yuri, actor, crede că numai „cineva care se ÅŸtie cu musca pe căciulă poate spune asemenea tâmpenii".
Regizorul în vârstă de 66 de ani ÅŸi-a pledat cauza într-un blog-video propriu, intitulat „Exorcizare", insistând că afirmaÅ£ia sa a fost răstălmăcită. A publicat ÅŸi interviul iniÅ£ial în care a vorbit despre situaÅ£ia din Japonia, încercând să convingă că n-a susÅ£inut că japonezii ÅŸi-au meritat soarta.
„Dumnezeu ni l-a trimis pe Putin"
Rolul de „lup moralist" jucat de Mihalkov este cu atât mai greu de înÅ£eles, cu cât cel care-l interpretează e implicat în scandaluri de corupÅ£ie în Rusia. Societăţii Creatorilor de Film avea mai multe clădiri în diferite oraÅŸe. După ce „Å£arul cinematografiei ruse" a preluat conducerea, destule au fost vândute, demolate sau închiriate la preÅ£uri de nimic. Vocile critice s-au întrebat: „Lipsă de talent administrativ sau corupÅ£ie?". ÃŽn ultimii doi ani o iniÅ£iativă civică încearcă să-l oprească pe Mihalkov să construiască un hotel în centrul Moscovei, deoarece ÅŸantierul periclitează imobilele învecinate. Până acum, Mihalkov a câştigat la nivel local toate procesele care i-au fost intentate. Acum câteva săptămâni, cetăţenii dezavantajaÅ£i s-au adresat CurÅ£ii Europene a Drepturilor Omului.
Pe 5 mai va avea loc premiera noului film al lui Mihalkov, „Soare înÅŸelător 3". Dacă toate aceste discuÅ£ii îl vor ajuta ca pelicula să nu fie încă un eÅŸec rămâne de văzut. Cert este că regizorul se află în pană de inspiraÅ£ie. ÃŽn ultimii ani, a semnat continuări slabe ale filmului din 1994 sau pelicule despre Vladimir Putin, expresii ale convingerii sale politice, sintetizate în cuvintele „Dumnezeu ni l-a trimis pe Putin".
Articol preluat din ADEVARUL.

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget