Ion Besoiu, unul dintre cei mai apreciaţi actori români ai ultimelor decenii, va fi recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga carieră la cea de-a cincea ediţie a galei Gopo, care va avea loc pe 28 martie, la Bucureşti, informează organizatorii.
Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul românesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.
Născut pe 11 martie 1931, la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Muzică din oraşul natal. Are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani, perioadă în care a încântat publicul cu roluri memorabile în peste 100 de producţii cinematografice şi TV, precum şi în piese de teatru.
Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu în rândul celor mai talentaţi şi iubiţi actori români ai generaţiei sale se numără "Furtuna" (regia Andrei Blaier, Sinişa Ivetici), "Neamul Şoimăreştilor" (regia Mircea Drăgan), "Haiducii" (regia Dinu Cocea), "Răscoala" (regia Mircea Mureşan), recompensat la Festivalul de Film de la Cannes, în 1966, cu premiul pentru debut, "Mihai Viteazul" (regia Sergiu Nicolaescu), "Ciprian Porumbescu (regia Gheorghe Vitanidis) şi celebra serie "Toate pânzele sus" (regia Mircea Mureşan), în care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.
Cariera lui Ion Besoiu în film cuprinde colaborări cu regizori importanţi, precum Mircea Mureşan, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc şi Gheorghe Vitanidis. Talentul şi devotamentul marelui actor au fost răsplătite de-a lungul timpului, printre altele, cu un premiu de excelenţă al Cinematografiei Române (2002), precum şi cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. De asemenea, în 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu.
Printre cele mai recente producţii în care Ion Besoiu poate fi văzut se numără debutul regizoral al lui Fanny Ardant, "Cenuşă şi sânge", în care joacă alături de Olga Tudorache, dar şi "Francesca", de Bobby Păunescu.
De asemenea, spectatorii români îl vor putea revedea pe actor în noul film regizat de Cătălin Mitulescu, "Loverboy", aflat în prezent în postproducţie.
Cea de-a cincea ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe Pro TV Internaţional, pe 30 şi 31 martie, de la ora 20.30. Gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro, dar şi pe mediafaţada Cocor Media Channel, situată în centrul Capitalei. Peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti sunt invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care gala premiilor Gopo a demarat, din 2011, un parteneriat.
Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.
Trimiteți un comentariu