A murit Cornel Popescu


Cornel Popescu, actor al Teatrului Naţional din Târgu Mureş, a murit, anunţă un comunicat al instituţiei de spectacole.
Născut la 6 septembrie 1944, el a jucat pe scena din Târgu Mureş timp de 38 de ani.
"Amintirea lui va rămâne veÅŸnic în inimile noastre ÅŸi în analele teatrului românesc. Transmitem sincere condoleanÅ£e familiei îndoliate", scrie în comunicatul instituÅ£iei de spectacole. 
Admiratorii lui Cornel Popescu îşi vor putea lua rămas bun de la artist sâmbătă, în foaierul Teatrului Naţional.
Un strălucit Hamlet, Cornel Popescu "şi-a închinat întreaga viaţă Teatrului. Teatrului cu T mare, Teatrului care înseamnă artă, pasiune, dăruire, sacrificiu, uitare de sine, Teatrului în care se regăsesc îngemănate valoarea operei de artă, modestia adevăratului creator şi respectul permanent faţă de spectatori, Teatrului pe care-l faci, desigur, şi pentru bucuria şi împlinirea ta, dar, mai ales, pentru desfătarea şi satisfacţia celor mulţi, care vin, cu inima deschisă, să te vadă, să te admire, să-şi încarce mintea şi sufletul cu vorbele, cu ideile, cu sentimentele ce pornesc de pe scenă pentru a inunda sala", se arată în acelaşi comunicat.
"PreÅ£uirea acestui Teatru cu T mare ÅŸi dragostea necondiÅ£ionată pentru el, Cornel Popescu le-a învăţat de la maestrul său, marele regizor ÅŸi pedagog Ion Cojar, acest Teatru cu T mare l-a slujit el cu cinste ÅŸi neodihnă, germenii acestui Teatru cu T mare l-a sădit el în studenÅ£ii cărora le-a cizelat cu migală talentul ÅŸi pe care i-a învăţat ce este ÅŸi ce importanţă covârÅŸitoare are etica teatrală. Din 1972, când a absolvit Institutul de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică din BucureÅŸti, ÅŸi până în ultima clipă a existenÅ£ei sale pământeÅŸti, el a fost credincios Teatrului NaÅ£ional din Târgu-MureÅŸ, pe a cărui scenă a realizat interpretări antologice. A creat un remarcabil Hamlet, ca ÅŸi un irezistibil Cetăţean turmentat, roluri care ilustrează elocvent întinderea extraordinară a gamei sale interpretative. A fost unul din actorii preferaÅ£i ai lui Gheorghe Harag - sub îndrumarea căruia a realizat creaÅ£ii cu adevărat antologice, Antioh Elpidiforovici «Oh în A murit Tarelkin!» ÅŸi Trofimov în «Livada de viÅŸini» -, Dan Micu - în regia căruia a debutat , pentru a se impune apoi, foarte curând, cu o primă mare creaÅ£ie, OpriÅ£escu Mititelu din «Piticul din grădina de vară» -, Dan Alecsandrescu - cu care a avut o colaborare lungă ÅŸi extrem de fertilă, concretizată în câteva personaje de referinţă, Viniciu din «Noaptea cabotinilor», Chitlaru din «Opinia publică», Tufaru din «Cartea lui Ioviţă», Nebunul din «Moartea accidentală a unui rebel»", se arată în acelaÅŸi document.
Cornel Popescu a făcut şi regie de teatru, dar al doilea domeniu care l-a pasionat cu adevărat şi în care a obţinut rezultate remarcabile este pedagogia teatrală. Printre actorii cu care a lucrat s-au numărat Marius Bodochi, Daniel Vulcu, Sorin Dinculescu, Viorica Geantă-Chelbea, Radu Bânzaru, Ada Milea, Sorin Leoveanu.

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget