"Măsură pentru măsură", "Lysistrata" şi "Alcoolicii", între premierele Teatrului Maghiar din Cluj


Spectacolele "Măsură pentru măsură", în regia lui Matthias Langhoff, "Lysistrata", regizat de Dominique Serrand, "Alcoolicii", în regia lui Tompa Gabor, şi un spectacol despre Roşia Montană se numără printre premierele Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în stagiunea 2010-2011.

 
Directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Tompa Gabor, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că stagiunea este una bogată, în pofida crizei financiare, transmite corespondentul MEDIAFAX.


"Tocmai acum criza economică şi morală care domneşte în toată ţara şi lumea atinge apogeul, într-o versiune optimistă. În mod paradoxal, teatrul nostru se confruntă cu grave probleme bugetare şi reducere de 20 la sută a salariilor, dar se află la ora actuală în faţa uneia din cele mai bogate şi ambiţioase stagiuni, şi ca număr de premiere, şi în privinţa diversităţii genurilor de spectacole, a zonelor de dramaturgie şi a spaţiilor de desfăşurare a proiectelor", a spus Tompa.



Conform sursei citate, regizori renumiţi, capodopere ale literaturii dramatice universale, creaţii ale unor tineri artişti, spectacole-lectură, seri de poezie şi muzică de cameră, contemporană, jazz, proiecte alternative şi un festival internaţional aşteaptă publicul clujean în această stagiune, în cele două săli ale Teatrului Maghiar, dar şi în alte spaţii din oraş.


"Avem foarte multe titluri, premiere, la ora actuală trei producţii se află în repetiţii - «Măsură pentru măsură», «Lysistrata» de Aristofan, în regia lui Dominique Serrand, şi «Alcoolicii» de Andras Visky, pe care o pun eu în scenă. Toate aceste premiere vor avea loc în septembrie şi octombrie", a spus Tompa.


El a precizat că după aceste premiere va începe un proiect special - "Roşia Montana", realizat de trei regizori români tineri, Gianina Cărbunariu, Andreea Vălean şi Radu Apostol, spectacol-documentar a cărui pregătire a început chiar la Roşia Montană, în prezenţa regizorilor şi a câtorva actori.


"Acolo au realizat reportaje, interviuri, un material bogat cu oamenii de acolo, cu toate grupurile implicate şi din care se va naşte piesa", a explicat Tompa.

 
Urmează apoi "Leonce şi Lena" de Georg Buchner, până la Festivalul Interferenţe, care va începe în 1 decembrie şi în care, timp de două săptămâni, vor fi prezentate multe spectacole de teatru internaţionale.


"După festival vom avea multe premiere, «Dundo Maroje», o comedie clasică croată în regia lui Robert Raponja, Camus - «Caligula» în regia lui Mihai Măniuţiu, «Moartea unui comis voiajor», în regia tânărului regizor american Tom Dugdale, un spectacol pentru copii - «Pădurea cu patru colţuri» de Ervin Lazar, în regia lui Albu Istvan, «Jurnalul unui nebun» de Gogol, tot în regia lui Tom Dugdale şi «Cameristele» în regia lui Biro Josef", a adăugat Tompa.


Conform sursei citate, teatrul va face turnee şi va merge la festivaluri naţionale şi internaţionale.


"Vom pleca la Pecs - Capitală Culturală Europeană, cu «Trei surori», la Bucureşti, la Festivalul Naţional, cu spectacolele lui Matthias Langhoff şi Andrei Şerban, la Târgu Mureş, cu «Trei surori», în Franţa, tot cu «Trei surori», şi în Coreea de Sud, cu «Richard III». Spectacolul «Strigăte şi şoapte» a fost invitat la Festivalul Bergman, la Stokholm", a spus Tompa.


Stagiunea Teatrului Maghiar va fi deschisă, în 22 septembrie, de "Măsură pentru măsură" de Shakespeare, în regia lui Matthias Langhoff.


În Sala Studio continuă spectacolele-lectură cu piese mai puţin cunoscute din dramaturgia maghiară şi autohtonă, seri de poezie.

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget