Rămăşiţele pământeşti ale pictorului italian Caravaggio (1571 - 1610) au fost regăsite şi identificate cu ajutorul testelor ADN şi al analizei cu carbon 14, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Comitetului Caravaggio, alcătuit din cercetători şi profesori universitari italieni, informează AFP.
După un an de cercetări şi teste efectuate pe osemintele descoperite în biserica din Porto Ercole, din regiunea Toscana, cercetătorii italieni au afirmat că pot să certifice cu o probabilitate de 85% că aceste rămăşiţe pământeşti aparţin lui Michelangelo Merisi (numele real al artistului).
Caravaggio a murit de malarie, în regiunea Maremme, în sudul Toscanei, pe atunci o zonă mlăştinoasă, şi a fost înhumat în micul cimitir din Porto Ercole, de unde scheletele au fost excavate în 1956 pentru a fi depozitate împreună în cripta acestei biserici.
Pentru a lămuri misterul morţii pictorului, patru universităţi italiene s-au implicat în acest proiect, încredinţat unor experţi în microbiologie, istorici în artă şi antropologi, pentru a oferi apoi "un mormânt adecvat" lui Michelangelo Merisi, al cărui geniu şi realism au revoluţionat istoria artei.
Cercetările au fost coordonate de profesorul de antropologie osoasă Giorgio Grupponi, de la Universitatea din Bolognia, care a devenit celebru după ce a reuşit să reconstruiască chipul scriitorului Dante Alighieri.
În decembrie 2009, cercetătorii italieni au deschis osuarul şi au ridicat multe schelete pentru a le transporta la Ravenna, unde are sediul departamentul de antropologie al Universităţii din Bologna.
Cercetătorii au examinat scheletele a peste 200 de persoane şi, în cele din urmă, rămăşiţele osoase înregistrate cu numărul 5 au fost cele atribuite renumitului pictor, deoarece aparţineau unui bărbat de aproximativ 38-40 de ani (Caravaggio a murit la vârsta de 39 de ani) şi decedat într-o perioadă care include anul morţii acestuia (1610).
În plus, acest schelet prezenta o concentraţie anormal de mare de plumb. La rândul său, Caravaggio suferea de saturnism (boală profesională, cauzată de intoxicaţia cronică cu plumb, n.r.).
Caravaggio, celebru pentru folosirea clarobscurului în tablouri precum "Bacchus" (1596) şi "Cina din Emmaus" (1601-1602), a fost descris în teatru, cinematografie şi literatură drept unul dintre cei mai "chinuiţi" pictori din istorie.
O mare expoziţie i-a fost dedicată recent la Roma, aceasta încheindu-se weekend-ul trecut, după ce a atras un număr record de 580.000 de vizitatori.
Trimiteți un comentariu