Ioan Holender, care îşi va încheia pe 26 iunie mandatul de director al Operei din Viena, va avea o agendă încărcată în continuare, urmând să ţină cursuri la Viena şi Krems, să fie consilier al Metropolitan Opera din New York şi să colaboreze la Opera din Budapesta, scrie Deutsche Welle.
Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a făcut un bilanţ al celor 19 ani de mandat, cel mai lung din istoria operei vieneze. Holender, născut la Timişoara, a vorbit despre trecut, dar şi despre planurile sale.
"Am venit cu plăcere. Plec cu plăcere" - titrează, în urma conferinţei de presă, cotidianul austriac Kurier, citându-l pe Holender. Directorul celebrei opere îşi încheie activitatea la sfârşitul stagiunii.
Gala propriu-zisă care va marca încheierea mandatului este programată pentru 26 iunie, la eveniment fiind invitaţi şi Anna Netrebko şi Placido Domingo. Atunci va fi prezentată o retrospectivă muzicală cu secvenţe din 40 de premiere care au avut loc pe scena Operei din capitala Austriei. În total au fost 93 de premiere la instituţia condusă de Ioan Holender.
Ioan Holender este mândru de acest bilanţ şi de faptul că lasă succesorului, francezul Dominique Meyer, un buget de aproape 12 milioane de euro. Totodată, în cei 19 ani ai directoratului lui Holender, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporţie de 96 la sută.
Totodată, Ioan Holender a spus că va avea în continuare o agendă încărcată. Va ţine cursuri în Viena şi Krems, va ţine emisiuni la televiziune, va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi poate chiar mai mult de consilier al Operei din Budapesta. Totodată, Ioan Holender va continua să fie preşedinte şi director artistic al Festivalului Internaţional "George Enescu", funcţie pe care o exercită onorific.
De altfel, în programul ediţiei din 2011 a Festivalului Enescu figurează din nou nume sonore ale scenei internaţioanle, între care Daniel Barenboim cu Staatskapelle Berlin, Wiener Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra, Kamerata Salzburg, Gidon Kremer cu Kremerata Baltika, soliştii Anne Sophie Mutter, Murrya Perahia, Patricia Kopatchinskaja şi Luiza Borac.
În ce priveşte ediţia din 2013, Ion Holender şi-ar dori să ofere publicului bucureştean întregul Ring wagnerian în variantă concertantă cu una din marile orchestre ale lumii.
Născut în 1935, la Timişoara, Ioan Holender a studiat ingineria mecanică la universitatea din acest oraş. După ce a emigrat cu familia în Austria, a intenţionat să-şi continue studiile în acest domeniu, dar a deveni interesat de muzică. După studiile în domeniul muzical a lucrat ca bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater. În 1966, a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. În 1988, a fost numit secretar general al Operei din Viena, numire care a stârnit controverse din cauza conflictelor de interese presupuse de această funcţie şi asocierea sa cu agenţia de teatru. În cele din urmă, Holender s-a disociat de Starka. În aprilie 1992, Holender a devenit directorul Operei din Viena. El a administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan. Holender a avut cel mai lung mandat de director al Operei din Viena.
În volumul său autobiografic, intitulat, semnificativ, "De la Timişoara la Viena", apărut la editura Cuvântul, Ioan Holender povesteşte cum şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în oraşul bănăţean, de care şi astăzi se simte foarte ataşat. El relatează cum s-a îndrăgostit de operă, cum şi-a început studiile de inginer, cum a fost nevoit, din motive politice, să părăsească România. Autorul evocă stabilirea sa în Austria, munca sa aici ca antrenor de tenis, apoi ca tenor, impresar şi, în cele din urmă, ca director al uneia dintre cele mai apreciate scene de operă din lume. Timp de patru ani, Holender a condus nu doar Opera de Stat (Staatsoper), ci şi Volksoper din Viena.
Cotidianul austriac Österreich a anunţat, pe 11 iunie, citând "surse anonime de rang înalt", că Ioan Holender ar putea să îşi continue cariera în funcţia de director artistic al Operei din Budapesta.
Potrivit presei internaţionale, din toamna lui 2010, Holender va fi consilier al Metropolitan Opera din New York şi al Operei din Tokio.
Trimiteți un comentariu