Ziua Păcălelilor este un prilej pentru presă şi site-urile internaţionale să descreţească frunţile cititorilor, îngrijoraţi de criza economică şi de problemele cu care se confruntă zilnic, prin intermediul unor farse care au, mai mult sau mai puţin, iz de realitate.
Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.
Totodată, o altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi "April Fools".
În Franţa, o tradiţie de Ziua Păcălelilor este "poisson d'avril" (peştele lui aprilie), care constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama.
Anul acesta, Ziua Păcălelilor a venit iarăşi cu farse şi scenarii în presă, care mai de care mai elaborate, dar care au şi un iz de credibilitate.
Astfel, joi, BBC informa că William Shakespeare (1564 - 1616), părintele literaturii engleze, ar fi, de fapt, francez. Mary Shakespeare, născută Arden, mama poetului şi dramaturgului, ar fi fost de fapt Mary "Ardennes", care coincide cu numele pădurii din nordul Franţei, a declarat, cu tonul cel mai profesionist posibil, un "expert", pentru BBC.
Deputaţii Adunării Naţionale franceze au "lansat o anchetă", adaugă BBC, iar fostul ministru francez al Culturii, Jack Lang, ar fi spus că "se bucură să afle că Shakespeare era francez". Cu o voce asemănătoare şi suficient accent francez pentru a părea real, "Jack Lang" spunea că este de părere că descoperirea nu face decât să "confirme ceea ce unii experţi francezi bănuiesc deja". "Analizăm modul în care acest mare dramaturg poate fi onorat. Bineînţeles, îi avem pe Racine şi Molière, însă îi vom face loc şi lui în Panteonul nostru naţional al marilor autori", a spus "Jack Lang".
De asemenea, presa britanică mai informa, joi, despre apariţia primului ziar parfumat din lume, dar şi despre "mecanicii zburători". Potrivit Daily Mail, Automobile Association (AA), societate de depanare auto, s-a transformat în Airborne Association (asociaţie aeriană), echipându-şi mecanicii cu sisteme de propulsie, care le permit să zboare deasupra ambuteiajelor din trafic în timpul sărbătorilor de Paşti.
De cealaltă parte, tabloidul The Sun scrie că a inventat "prima pagină parfumată din lume", făcând trimitere la un pătrat alb care conţine instrucţiunea "Lingeţi-mă". The Guardian indică faptul că partidul laburist a decis să se folosească de "reputaţia" premierului Gordon Brown, aceea de persoană "colerică", într-o campanie pentru alegerile din 6 mai. Un afiş îl prezintă pe Gordon Brown cu un chip răutăcios, spunându-i rivalului său conservator David Cameron: "Vino să ne batem, snob mic ce eşti". Articolul este semnat "Olaf Priol", anagramă a "April Fool" (Ziua păcălelilor).
Compania aeriană irlandeză low cost Ryanair a anunţat instalarea în avioanele sale a unor automate de băuturi, sandvişuri, ţigări fără fum şi prezervative, spunând că acest lucru îi permite să reducă la jumătate personalul de lucru.
În Bulgaria, un interviu fals acordat de un reprezentant imaginar al Fondului monetar internaţional unui post de radio, a determinat FMI şi banca naţională să protesteze. Un anume "Hugh Jason", care s-a prezentat drept director pe pieţe în dezvoltare în cadrul FMI, intervievat de radioul privat Darik, a declarat că euro ar trebui introdus în Bulgaria ca "monedă paralelă", punând sub semnul întrebării stabilitatea monedei naţionale, leva. Acesta a explicat că, din cauza agravării deficitului bugetar, Bulgaria trebuie "să abandoneze speranţa de a adera la zona euro", în ciuda măsurilor de austeritate lansate săptămâna aceasta.
Adevăratul reprezentant al FMI în Bulgaria şi România, Tonny Lybek, a declarat, într-un comunicat, că o asemenea persoană nu lucrează pentru FMI şi că aceste declaraţii sunt o păcăleală de 1 aprilie. "Nu apreciez faptul că numele FMI a fost exploatat în mod fraudulos", a spus acesta.
De cealaltă parte, banca naţională a calificat farsa drept "o idee absurdă": "Este inacceptabil să faci astfel de «glume», speculând în mod brutal temerile oamenilor vizavi de o criză economică mondială fără precedent".
Într-un stil mai caricatural, site-ul sofiaecho.com a declarat, joi, că, în absenţa perspectivei de a adera la zona euro, Bulgaria analizează posibilitatea de a adopta rubla rusă, în circa un an.
Totodată, premierul bulgar Boiko Borissov s-a "auto-arestat", în timpul unei operaţiuni speciale a poliţiei, cu nume de cod "dovlecei", potrivit sofiaecho.com.
După cum relata site-ul bulgar mediapool.bg, Borissov a mituit forţele de ordine şi, aflat la telefon în închisoare - unde a fost adus după ce a convins poliţia să-l aresteze sub suspiciunea de implicare în crimă organizată -, a declarat că faptul că s-a "auto-arestat" era dovada că el nu va proteja pe nimeni de braţul lung al legii.
Potrivit publicaţiei Independent, un al doilea accelerator de particule - Large Hadron Collider II - va fi construit pe o linie de metrou din centrul Londrei (Circle Line), posibil pentru a ajuta la explorarea fizicii paleoparticulelor, o nouă ramură a ştiinţei validată prin descoperirea "neutrinozaurilor" de către CERN.
Ediţia din Africa de Sud a Mail and Guardian a raportat că o linie aeriană locală a înregistrat la Oficiul pentru invenţii şi mărci cuvinte ca "cer", "aer" şi "ploaie" şi că această companie îşi va proteja cu înverşunare drepturile legale, ţinând cont că cerul este locul în care îşi desfăşoară activitatea.
Google a anunţat că-şi va schimba numele în Topeka, în cinstea oraşului cu acest nume, care a decis să-şi schimbe numele în Google. Totodată, compania de internet a declarat că a lansat Google Translate for Animals, pentru a facilita comunicarea între specii. În culise, gigantul ar pregăti construirea propriei centrale nucleare sau a propriilor arme nucleare, necesare în rezolvarea disputei sale cu China (TechCrunch).
La Copenhaga, un fals schelet de sirenă a fost amplasat, pentru scurt timp, în locul celebrei statui Mica Sirenă, care a fost trimisă în China în urmă cu câteva zile, pentru şase luni, pentru a fi inclusă în pavilionul danez de la Expoziţia Universală.
"Copenhaga este privată de Mica Sirenă timp de şase săptămâni, iar noi ne-am gândit că trebuia să o înlocuim. A fost o păcăleală de 1 aprilie", a declarat Hanne Strager, responsabil cu expoziţiile de la Muzeul de istorie naturală din Copenhaga. Având o coadă de peşte, scheletul, foarte bine imitat, era lungit pe soclu în aceeaşi poziţie ca statuia adevărată şi a rămas expus două ore, spre deliciul turiştilor, care l-au fotografiat. Anterior, muzeul transmisese redacţiilor un comunicat în care informa că Mica Sirenă "s-a întors" acasă. Falsul schelet a fost dus la muzeu, unde va rămâne expus pe timpul sărbătorilor de Paşti.
Pentru a îmbunătăţi calitatea trotuarelor din Varşovia, proprietarii de câini trebuie să livreze unui birou municipal o cantitate de excremente stabilită de oficialităţi în funcţie de rasa şi mărimea animalului, a anunţat Gazeta Wyborcza.
Prima doamnă a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, "va cânta La Marseillaise" înaintea primului meci al echipei Franţei în Cupa Mondială, pe 11 iunie, anunţă La lettre de pe continentul african.
Sydney Morning Herald şi postul de radio ABC, cu ajutorul unui imitator, au dat asigurări că fotbalistul britanic David Beckham a acceptat să antreneze echipa Australiei, sedus de un coş de fructe care i-a fost oferit pentru stabilirea sa în Australia.
Totodată, Papa se pregăteşte să lanseze propria sa companie aeriană, Vatican'Air, care va include un singur avion, informează agenţia de informaţii religioase I-médias.
Iar de la jumătatea lunii aprilie, maşinile de Formula 1 nu vor mai putea rula decât pe trei roţi, a anunţat în Finlanda postul MTV3, pe site-ul său de internet, venind în sprijinul informaţiei şi cu fotografii.
Trimiteți un comentariu