Cum a devenit un olandez rege al Angliei

Fila de calendar a zilei de 14 noiembrie 

ÃŽn această zi de 14 noiembrie, în anul 1650, la Haga, s-a născut un băiat brunet care a fost educat în limba franceză È™i care, într-o zi, a devenit regele Angliei. 

Numele lui era Wilhelm de Orania. 

DeÈ™i de viță regească – era fiul prinÈ›ului de Orania È™i Stadholder al Olandei (prim-ministru ales de către Stările Generale, legislativul olandez) È™i nepotul lui Carol I al Angliei, Wilhelm nu a avut o copilărie uÈ™oară. 

Tatăl lui a murit când el avea doar opt zile È™i nobilimea olandeză, amintindu-È™i de firea dictatorială a tatălui, a decăzut din funcÈ›ii Casa de Orania. ÃŽn acelaÈ™i timp, legăturile de sânge dintre el È™i Carol I nu i-au fost de ajutor, pentru că acesta din urmă fusese executat cu un an înainte de naÈ™terea lui Wilhelm, lăsând È›ara în grija părintească a lui Oliver Cromwell. 

Probabil că primul imbold spre putere al lui Wilhelm a venit în 1671, când Ludovic al XIV-lea al FranÈ›ei a hotărât să invadeze Olanda. 

Numit general, Wilhelm a condus o trupă de soldaÈ›i olandezi neinstruiÈ›i în lupta împotriva francezilor. Căutând disperat un conducător care să poată opri invadatorii, Stările Generale l-au promovat rapid în funcÈ›ia de Stadholder È™i, deÈ™i nu-i putea înfrânge pe francezi pe câmpul de luptă, Wilhelm a reuÈ™it să se alieze cu Spania È™i cu împăratul Sfântului Imperiu Roman, aducând astfel conflictul într-un blocaj, care a putut fi rezolvat prin negocieri. 

Acum fiind un om important, pe 14 noiembrie 1677, ziua când împlinea douăzeci È™i È™apte de ani, Wilhelm s-a căsătorit cu veriÈ™oara lui, prinÈ›esa Maria a Angliei, pe atunci o fată de cincisprezece ani, fiica viitorului Iacob al II-lea. 

ÃŽn 1685, Iacob a moÈ™tenit tronul după moartea fratelui său, Carol al IIlea, însă catolicismul său militant i-a neliniÈ™tit pe supuÈ™ii lui protestanÈ›i. 

ÃŽn iunie 1688, parlamentul englez l-a invitat pe Wilhelm să le invadeze È›ara, iar Wilhelm a debarcat la Brixham, pe coasta Devonului pe 15 noiembrie 1688, la o zi după ce împlinise treizeci È™i opt de ani. 

ÃŽn decembrie, nevolnicul Iacob era în exil în FranÈ›a, iar pe 12 februarie 1689, parlamentul îi invitase pe Wilhelm È™i pe Maria să devină împreună rege È™i regină, singurul moment din istoria Angliei când un soÈ› È™i soÈ›ie au domnit împreună. DeÈ™i Maria a murit după cinci ani de la urcarea pe tron, Wilhelm a continuat să domnească până la moartea sa, în 1702. 

Tot la 4 noimebrie

565: ÃŽmpăratul bizantin Iustinian moare la Constantinopol 

1687: Moare amanta lui Carol al II-lea, Nell Gwyn 

1716: Matematicianul german Gottfried Leibniz moare la Hanovra 

1840: Se naÈ™te la Paris pictorul impresionist Claude Monet 

1862: Lewis Carroll începe să scrie Alice în Èšara Minunilor 

1940: Bombardierele germane distrug Coventry, ucigând 1 000 de oameni

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget