Lia Bugnar, scenarista filmului "Bună! Ce faci?", de Alexandru Maftei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că pelicula, care va avea premiera pe marile ecrane din România vineri, este diferită de restul filmelor actuale, deoarece aduce o poezie care lipseşte din producţiile autohtone.
Lia Bugnar a spus, miercuri, 3 martie, într-o conferinţă care a urmat vizionării de presă a filmului, că speră ca "Bună! Ce faci" să aducă publicul meritat în cinematografe.
"Eu îmi aduc aminte că am fost, când eram mică, la filmul «Buletin de Bucureşti», un film foarte simpatic", a spus ea. Aceasta a spus că lipsa de poezie din filmul românesc poate fi cauzată de lipsa de încredere a realizatorilor în poezia din cotidianul autohton.
De altfel, Bugnar a definit filmul la care a lucrat ca fiind "simpatic", însă "nu la modul peiorativ". "Majoritatea filmelor româneşti sunt despre mizerie", a spus aceasta, remarcând, de asemenea, că actorii distribuiţi în film nu fac parte "dintre cei zece pe care îi vedem în toate filmele româneşti", ci vin din teatru.
Regizorul filmului, Alexandru Maftei, a declarat că "Bună! Ce faci?" a fost creat în "4 ani, 9 luni şi 14 zile". Regizorul a mai spus că pentru a realiza, în film, imaginea unui Bucureşti curat, plin de poezie, echipa de producţie a trebuit să asfalteze strada George Vraca, din spatele Hotelului Novotel. De asemenea, acesta a spus că, dacă succesul la public va fi cel scontat, ia în considerare şi realizarea unei continuări la "Bună! Ce faci?".
La o dezbatere organizată după conferinţa de presă, părerile au fost împărţite. În timp ce Gorzo a considerat filmul ca fiind construit pe scheletul farsei clasice, cu figuri lipsite de personalitate, de o "blajinătate pluşată", Mihai Chirilov a mărturisit că "Bună! Ce faci?" l-a emoţionat. "Este un film care m-a surprins prin felul în care spune o poveste", a spus Chirilov, adăugând: "Este o încercare de a face film de gen de calitate". "Acesta este un film pe care americanii l-ar reface liniştiţi (...) Eu îi doresc să fie mega-hit, nu pentru că a schimbat cursul cinematografiei române, ci pentru că este un film în care echipa a crezut", a mai spus acesta.
Publicaţia specializată Variety aprecia că filmul "Bună! Ce faci?" este "ca o gură de aer proaspăt" în contextul producţiilor româneşti mai degrabă sumbre.
În prima săptămână, filmul va rula în sălile din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Braşov, apoi îşi va continua traseul în Craiova, Bacău, Timişoara, Constanţa, Piatra-Neamţ, Târgu-Mureş şi Oradea.
Inventivă, amuzantă şi plină de tandreţe, comedia romantică "Bună! Ce faci?" este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare dintre ei îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat nebun, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit amantul perfect pe net. Atracţia pentru iubitul virtual este tulburată de sentimentul de vinovăţie, însă nici unul nu bănuieşte că partenerul de care s-a îndrăgostit pe internet nu este deloc un necunoscut. Chiar dacă este deosebit de libertin în propriile relaţii sexuale, băiatul lor în vârstă de 17 ani este mai mult decât intrigat când descoperă idila părinţilor lui.
"Mi-am propus să fac un film de dragoste. Un altfel de film românesc. Pe care să-ţi facă plăcere să-l vezi. O poveste universală frumoasă, filmată inedit şi ritmat, jucată cu căldură şi umor. Îmi doream un film în care muzica să fie foarte prezentă şi specială. Am vrut să invoc puţin magia cinematografului - atât de lipsită în ultima vreme pe la noi. Nu cred în filmul elitist şi nici în cel comercial. Dar cred că spectacolul cinematografic nu înseamnă numai filmul de pe pânză, ci şi publicul din sală", spune regizorul Alexandru Maftei.
Muzica originală compusă de Dragoş Alexandru acompaniază jocul celor trei protagonişti: Ionel Mihăilescu (Paraschiv din "Moromeţii"), Dana Voicu (actriţă, Teatrul Inexistent) şi Paul Diaconescu, student la actorie. În roluri secundare apar Ana Popescu, Adrian Păduraru, Antoaneta Cojocaru, Ioan Andrei Ionescu, Ioana Abur, Adriana Trandafir şi Sabina Iaschevici.
Scenariul îi aparţine actriţei şi dramaturgului Lia Bugnar, iar imaginea este semnată de Radu Aldea.
Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Alexandru Maftei a făcut turul festivalurilor internaţionale cu filmul său de diplomă, "În fiecare zi e noapte". Înainte de primul lungmetraj de cinema, a regizat şapte dintre cele 14 episoade ale serialului românesc "Lombarzilor 8" (B1 TV, 2006), câteva episoade din serialul "Un pas înainte" (Pro TV, 2007), precum şi lungmetrajul TV "Fii cu ochii pe fericire" (TVR, 1997) şi documentarul "Ştefan cel Mare şi Sfânt", din cadrul emisiunii "Mari Români" (TVR, 2006). A realizat sute de spoturi publicitare, dintre care unele premiate în competiţii internaţionale.
La sfârşitul acestei săptămâni, lungmetrajul "Bună! Ce faci?" va fi proiectat la Dublin International Film Festival, în prezenţa regizorului. Pentru primii spectatori români, comedia a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ediţiei din 2010 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania - TIFF. Aplaudată şi ovaţionată apoi de publicul Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), comedia "Bună! Ce faci?" a fost recompensată cu un premiu special al juriului. În toamna lui 2010, pelicula a rulat la Cairo, iar pe pământ american a ajuns la începutul acestui an, în selecţia Festivalului de la Palm Springs.
Filmul "Bună! Ce faci?" este produs de Rollin Studio România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi cu participarea HBO România. Rollin Studio a primit suport financiar pentru acest film din partea Initiative Media, Brand Connection, McCann Erickson România, Mediaedgecia, Mindshare Romania şi Starcom Media Vest. Vânzările internaţionale sunt gestionate de M-appeal, Germania.
Trimiteți un comentariu