Andrei Pleşu: Eu sunt mai degrabă obiect al biografiei mele

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat, marţi, 27 aprilie, la lansarea volumului său "Note, stări, zile (1968-2009)", că se simte mai degrabă obiect al biografiei sale, el notându-şi evenimentele de parcă ar fi "o cameră de luat vederi" în viaţa sa.

 
La lansarea care a avut loc la librăria Humanitas-Kretzulescu din Capitală au fost prezenţi Gabriel Liiceanu şi criticul Eugen Negrici. De altfel, librăria s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru fanii lui Andrei Pleşu, care, apoi, au stat la coadă pentru autografe.

 
Volumul "Note, stări, zile (1968-2009)" este format dintr-o serie de însemnări despre experienţe culturale, întâlniri cu oameni speciali şi idei. "Mi-am spus că (în carte, n.r.) este vorba de cineva care păţeşte lucruri", a spus Andrei Pleşu, care a mărturisit anterior că nu îi place ipostaza de autor de jurnal. Deşi a dezvăluit faptul că volumul de faţă nu este format din confesiuni personale, Pleşu le-a spus cititorilor săi că volumele viitoare de acest gen vor fi din ce în ce mai pline de dezvăluiri, astfel, al treilea jurnal devenind "un dezmăţ".

 
Gabriel Liiceanu a descris volumul lui Pleşu ca fiind "o carte a curgerii", "o tăietură în 40 de ani de viaţă", în timp ce Eugen Negrici a spus că, prin lansarea de marţi, "Imperiul Humanitas îi prezintă lumii diamantul coroanei".

 
În cadrul aceleiaşi lansări a fost prezentat şi audiobook-ul "Minima moralia", pe care Pleşu îşi citeşte lucrarea cu acelaşi titlu. Scriitorul a spus că experienţa înregistrării a patru ore de lectură a fost "groaznică": "Sfârşeşti prin a te sătura de textul tău, chiar dacă nu e rău".

 
Lansarea de marţi s-a înscris într-o serie de evenimente care celebrează 20 de ani de la înfiinţarea editurii Humanitas.

 
Andrei Pleşu s-a născut pe 23 august 1948, în Bucureşti. Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice, Secţia de istoria şi teoria artei, el şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Bucureşti, cu teza "Sentimentul naturii în cultura europeană". A fost lector universitar la Academia de Arte Plastice Bucureşti (cursuri de istorie şi critică a artei moderne româneşti) (1980-1982), a fost profesor universitar de filosofie a religiilor, la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti (1991-1997), fondator şi director al săptămânalului de cultură Dilema (1993), fondator şi preşedinte al Fundaţiei "Noua Europă" şi rectorul Colegiului "Noua Europă" (1994). De asemenea, este Membru al World Academy of Art and Science (1997), membru al Académie Internationale de Philosophie de l'Art, Geneva, Elveţia (1999). Este doctor honoris causa al Universităţii "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Germania (2000) şi al Universităţii "Humboldt" din Berlin, Germania (2001), Commandeur des Arts et des Lettres, Paris, Franţa (1990).

 
Printre cărţile sale se numără "Călătorie în lumea formelor" (eseuri de istorie şi teorie a artei), (Meridiane, Bucureşti, 1974), "Jurnalul de la Tescani" (Humanitas, Bucureşti, 1993, 1996, 2003, 2005, 2007 - trad: germană, Tertium, Stuttgart, 1999; maghiară, Koinónia, Budapesta, 2000), "Limba păsărilor" (Humanitas, Bucureşti, 1994; reeditare Humanitas, 1997), "Chipuri şi măşti ale tranziţiei" (Humanitas, Bucureşti, 1996), "Despre îngeri" (Humanitas, Bucureşti, 2003; reeditare Humanitas, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008), "Obscenitatea publică" (Humanitas, Bucureşti, 2004; reeditare Humanitas, 2005), "Despre bucurie în Est şi în Vest şi alte eseuri" (Humanitas, Bucureşti, 2006, 2007).
A mai scris numeroase studii şi articole în reviste româneşti şi străine.

Trimiteți un comentariu

[facebook]

Maria Pescaru Design

{facebook#https://www.facebook.com/zamolxisvortexgame/} {twitter#https://twitter.com/escudesign} {google-plus#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {pinterest#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {youtube#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL} {instagram#YOUR_SOCIAL_PROFILE_URL}

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

Un produs Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget